Leeftijdscheck

Wij vragen altijd naar uw leeftijd, in de winkels en ook online. Bent u 18 jaar of ouder?

Edwin Wichink
Pastoorsdijk 26
7433 DK SCHALKHAAR

Openingstijden

Ma: gesloten
Di: 09.00 - 18.00 uur
Wo: 09.00 - 18.00 uur
Do: 09.00 - 18.00 uur
Vr: 09.00 - 18.00 uur
Za: 09.00 - 17.00 uur
Zo: gesloten

Edwin Wichink úw topSlijter 100% vakmanschap

Fine Taste Good Living

A bon vin point d'enseigne (deel I)

à bon vin point d'enseigne (deel I)

Goed vertaald: een goede wijn behoeft geen krans. Daarom voor de verandering eens een serie over alle voor wijn geschikte druivensoorten.

Meer druivensoorten dan smaken

Hoeveel druivensoorten er precies zijn, is niet bekend. Maar een beetje wijnkenner weet dat deze zich niet beperkt tot de “Boskoopse glorie” achter in de tuin. Het zijn er in ieder geval vele duizenden. Zo zijn er de druivensoorten met internationale bekendheid maar ook vele onbekende lokale soorten. Door deze grote verscheidenheid aan druivensoorten zou men bijna kunnen zeggen “zoveel mensen zoveel druiven”.

Leuk om te weten is dat van alle wijndruiven in de wereld bijna alle “edele" druiven groeien in Frankrijk. Deze druivensoorten zorgen voor echte topwijnen! Ze bepalen het karakter, de houdbaarheid, duurzaamheid en klasse van de wijn. Verschillen in bodemgesteldheid, samenstelling van de bodem en het klimaat geven wijn soms een heel andere smaak en karakter. Dit terwijl ze gecomponeerd zijn uit dezelfde druiven. Dat alles bij elkaar maakt wijn zo interessant en verrassend.

Cabernet Sauvignon

De meest edele en populaire druif is de Cabernet Sauvignon. 'Sauvage’ betekent letterlijk jong en wild. De druif is ontstaan uit een kruising van de ranken van de Cabernet Franc met de Sauvignon Blanc. Het is de meest gebruikte druif voor rode wijn. Er worden vele beroemde en exclusieve wijnen uit de Bordeaux-streek van deze druivensoort gemaakt.

De oorsprong van deze druivensoort ligt in de Haut-Médoc, in de Franse Bordeaux-streek, maar tegenwoordig wordt deze soort op veel meer plaatsen verbouwd, zoals in de Côtes de Gascogne. Buiten Frankrijk zijn wijngaarden te vinden met deze druivensoort in o.a. Californië, Australië, Zuid-Afrika en Chili.

Stevige jongens

De donkerblauwe, kleine druif groeit in langwerpige, compacte trossen en heeft een dikke schil. Hierdoor is de druif goed bestand tegen vele ziektes en koude winters. Het sap heeft bovendien een behoorlijk aroma en heeft één van de hoogste pit-vruchtvlees verhoudingen: 1 op 12. Dit alles maakt hem enorm populair bij veel wijnbouwers, want met deze druif is succes gegarandeerd!
De druif voelt zich het lekkerst in een warm klimaat. Door een langdurig groeiseizoen met veel zon zitten de druiven vol suikers, wat weer zorgt voor een hoog alcoholniveau. Stevige jongens dus!

Van druif tot wijn

De belangrijkste tanninebron van wijn zijn de schil en de pitten. De tannine maakt deze druif zeer geschikt om op eikenhouten vaten te rijpen omdat deze de stroeve tannine zacht en soepel maakt. Hierdoor wordt de wijn ronder en evenwichtiger. Door de tannine en zuren zijn Cabernetwijnen stevig en langer houdbaar dan andere wijnen. Cabernet Sauvignon heeft wel de tijd nodig om goed te kunnen rijpen, daarom kiest een wijnboer er vaak voor de wijn enkele maanden of zelfs jaren te rijpen op de vaten. Ook in de fles kan de wijn zich nog prima ontwikkelen en zal het smaakpatroon veranderen. Vaak wordt Cabernet Sauvignon vermengd met Merlot en Cabernet Franc zodat de wijn wat zachter en robuuster wordt.

Wijnbelevenis

Wanneer u de wijn die is ontstaan uit deze bijzondere druiven ruikt en proeft, valt als eerste de geur en smaak van zwarte bessen op. Vooral in wijnen die afkomstig zijn uit Chili, Californië en Australië. Ook kruidige aroma’s zoals laurier, kaneel, munt en eucalyptus zullen u niet ontgaan.

In Cabernets die op kleine vaten van nieuw eikenhout zijn gerijpt, kunnen tonen van koffie en chocolade voorkomen.
Wanneer goede soorten de tijd krijgen om te rijpen, ontwikkelen ze zich in de loop der jaren tot complexe wijnen met heerlijke aroma’s van fruit, truffel en specerijen zoals peper en nootmuskaat, zelfs met geuren en smaken als leer, koffie en rook.
De jonge Cabernet Sauvignons zijn veel fruitiger. Deze ruiken en smaken naar aalbessen, zwarte bessen, donker kersenfruit en bramen.

Wijn en spijs

‘Stevige’ wijn verdient een ‘stevig’ gerecht. Lamsvlees, gegrild rundvlees en wild. Of schenk hem bij de barbecue of grillplaat.
Jonge, frisse Cabernet schenkt u bij rood vlees en groenten, zoals gegrilde biefstuk met sperziebonen en gerookt spek of een sappige hamburger met tomaat en gebakken uitjes. Bij een rollade met gegrilde paprika’s, ouderwetse stoofvlees potjes met rode kool en wildgerechten kunt u het beste een oudere en vollere Cabernet schenken.

Tip!

Loopt het water u al in de mond? Dan hebben we als laatste nog een tip voor bij de borrel: vette kaas kan botsen met de tannines en daardoor bitter smaken. Neem daarom een jonge, fruitige Cabernet uit landen als Australië, Chili of Afrika. Deze smaakt heerlijk bij kaas!